Logo
 
Piggsvin forlag
Bjørn Sortland på Facebook
english

TILBAKE TIL AKTUELT

AKTUELT (ARKIV 2013)

Piggsvin Forlag ->Piggsvin Forlag

DESEMBER 2013

Heia Færøyane!
Færøyane vil ha Kunstdetektivene igjen, gir snart ut bok nummer 4. Var der for nokre år sidan, vakkert og heftigt. For eit par hundringsar tok eg helikopter som offentleg transport - langt meir gripande enn Skyss.

NOVEMBER 2013

Velkommen!
Bokmarked november 2013

Romanen "Ærlighetsminuttet" er seld til Litauen
Eg fekk kjekk telefon frå Inga på Aschehoug. Til sommaren kjem den ut i Frankrike, og er på veg i Ungarn også. Romanen kom i 2005, så det er stas at noko overlever.
Romanen "Ærlighetsminuttet" er seld til Litauen

Kunstdetektivene er no seld til Bulgaria!
Ikkje ein god, bulgarsk heim utan ei Kunstdetektivene-bok.
Kunstdetektivene er no seld til Bulgaria

Fin kritikk i BT

Teksten er det beste ved denne bildeboken, som er et humanistisk apropos til sommerens fotball-VM i Brasil.

Når «Kolibri - Children at Risk Foundation» sponser en bok om favelaene (fattiges bosettinger) i Brasil, gårBjørn Sortland til bestillingsverket med kunstnerisk integritet. Bokens første halvdel handler om hvordan José blir vekket midt på natten og må ut i den skumle slummen for å følge sin stønnende mamma til noe han ikke helt forstår hva er. «Du skal få det du ønsker deg aller mest i hele verden,» lover hun. Fortellingen plasserer seg fint i forfatterskapet, der også ungdomsromanen «Alle har eit sultent hjarte» og kunstbildeboken «Alt det som er» tematiserer angst og undring rundt det å sette nytt liv til verden.

Å illustrere et nattlig tokt gjennom slummen er ingen takknemlig oppgave. Bildene har actiontegneseriens barske skygger og har med mange av favelaens karakteristikker: søppel, sykler, løshunder, graffiti og improvisert elektrisitet. Men den enkle stilen berører ikke så sterkt som teksten fortjener. Der for eksempel morgengryet kunne bidratt til å skape stemning, glir den svartblå natten over i intetsigende hvitt. Man aner at Kramer ikke har besøkt stedet hun forteller om, det har derimot Sortland.

Boken fortsetter i en faktadel som er best når den forklarer omstendighetene rundt mamma og Josés ferd i natten. På sitt mer generelle glir den over i klisjefylte generaliseringer om at Brasils innbyggere er mer enn fattige: De er glade i farger og flinke til å lage mat. Gregory J. Smith har tatt bildene i faktadelen. Om vi også hadde fått se bilde av José, ville fakta og fiksjon glidd over i hverandre på en mer overbevisende måte.

Guri Fjeldberg, Bergens Tidende, 17.11.13
Oi-oi!

Zara og dei
er på veg frå trykkeriet. There will be naseblood.
Zara og dei

No er bluseboka komme i pocket!
Kva er det å ikkje elska med denne boka?
BIBLIOTEKAREN DIN (blogg)
No er bluseboka komme i pocket!

OKTOBER 2013

Zara og dei
No venter eg spent på bildeboka om Zara og dei, som er sendt til trykk. Det blir kanskje ein liten serie for dei yngste lesarane, første boka heiter Gorillahjerne til middag. Elisabeth Moseng lagar dei kule illustrasjonane. Dette blir nifst bra.
(Utgitt på Piggsvin Forlag AS, distribuert gjennom SD).

Boka vår blir gitt ut i Danmark!
Det blir pinlig uansett

.. en kjapp og reflektert, øm og vittig fortelling om sårbar ungdom
Fin bokmelding av Det blir pinlig uansett i Dagbladet.
Bjørn Sortland, Tyra Teodora Tronstad

SEPTEMBER 2013

Fin kritikk i Aftenposten

Så treffende, i form og innhold

av: Mette Hofsødegård, Aftenposten

Hva gjør en tekst? Enkelte e-poster kan sette i gang de helt store bevegelsene i livet. Dette er det skrevne ordets mysterium i sin enkelthet og dypeste grunn, det som gjør at skjønnlitteratur finnes. Det handler om superkreftene mellom mennesker, de som ikke slår inn i klima- og energiregnskapet, til tross for sin enorme styrke.

Tyra Teodora Tronstad, en av våre mest bemerkelsesverdige nye forfattere, og ringreven og tungt prisbelønnede Bjørn Sortland har sammen skrevet Det blir pinlig uansett. Boken er en utveksling av e-poster mellom Elias, snart 17, og Susanne, fylt 17, gjennom noen få høstuker. Tronstad og Sortland har øyensynlig tatt hånd om henholdsvis jenta og gutten, skriver på bokmål og nynorsk. De brukte 13 dager på boken, møttes ikke, planla ingen ting, men utvekslet karakterenes e-poster. Resultatet er knallsterkt.

Det er Elias som trykker på send-knappen. Han har sett Susanne på 37-bussen i Oslo og har registrert epost-adressen hennes på en mappe hun holder i hånden. Han får svar. Sakte, og så i brå kast, blir de omriss av mennesker for hverandre, åpner opp noen av rommene og slipper den andre inn. En fortelling fra den ene lokker frem en ny fortelling hos den andre, gjerne med en overraskende vending. Vi får ikke vite mer enn denne åpningsfasen, fasen da det ene mennesket skapes i den andres innlevelse og fantasi.

Det er forfatternes fantasi, innlevelse og lydhørhet som har gjort dette til en bok som fungerer. Teksten er røff, ikke utstudert, men enkelte partier er nøye gjennomarbeidet. Her er både ytre, konkret spenning, og subtile lag i teksten som skaper enda sterkere drivkraft. Elias er interessert i kunst og gjør inntrykk på Susanne når han forteller om kunstneren som viljeløst utsetter seg for andres grep og overgrep. Susanne vil se skarpt, se mennesker i historien, og hun griper Elias med sin nysgjerrighet. Gjør forfatterne dem for reflekterte, voksne, ordsterke? Slett ikke. En 17-åring rommer alt man kan tenke seg - men ikke nødvendigvis så mange erfaringer, og desto mer sårbarhet.

Det pinlige for dem begge er denne uerfarenheten, redselen for ikke å bli akseptert som den man er. Når erkjennelsen kommer, at det ikke er noen vei utenom risikoen, det blir jo pinlig uansett, finnes det bare et valg: å være modig.
Det blir pinlig uansett 

No er boka her!
Det blir offisiell lansering seinare i haust.
Oi-oi!

Heia Sverige!
Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn? är en kort och känslosam liten historia skriven av Bjørn Sortland. Den handlar om 19-åriga Markus och om hur han blir sådär käftsmällskär för första gången. Hon heter Ingrid och hon är helt fantastisk. Men hon är sjuk. Väldigt sjuk, och båda två lever hela tiden med vetskapen att hon ska dö. De är så himla kära och allt beskrivs så magiskt bra, så hjärtskärande vackert. Det här är en sådan där bok som ligger och skaver i hjärtat i flera veckor efter man har läst den. Läs den!
Lisa Franzéns blogg
Lisa Franzéns blogg

Så vakkert! Så sårt!
(Saksa frå bloggen Leselykke) 

Jeg har lest boka "Det blir pinlig uansett" skrevet av Bjørn Sortland og Tyra Teodora Tronstad. En ungdomsbok som er skrevet som mailutveksling mellom Susanne og Elias.

Susanne og Elias har aldri snakket sammen IRL. (In real life). Elias har sett Susanne på 37-bussen hver uke, men plutselig dukker hun ikke opp mer. Elias tar etterhvert mot til seg og sender Susanne en mail. Og hun svarer.

Elias` mailer skrives på nynorsk og Susanne skriver på bokmål. Det er både humor og alvor, det er vakkert og det er sårt!

Den minner meg om en av mine favorittbøker - "Emmi og Leo" av Daniel Glattauer - hvor Emmi og Leo mailer med hverandre og det bygger seg opp mot et møte - og spenningen stiger. Vil kjemien være dernår og om de treffes ansikt til ansikt?

Det samme ser vi her; vil det bli pinlig uansett om og når de treffes - vil de like hverandre like godt som de har gjort i mailutvekslingen?

En nydelig, liten bok som kan anbefales på det varmeste!

- Gøril -
Det blir pinlig uansett

Bra kritikk i Dag og Tid
Det blir pinlig uansett, ASCHEHOUG 2013
E-postromanen avløyser brevromanen, slik må det vera. Elias og Susanne har aldri møtt kvarandre, men han har observert henne på bussen og fanga opp ei adresse. Boka inneheld e-breva deira frå 11. september til 4. oktober. No skal dei kanskje møtast, ansikt til ansikt. Tyra Teodora Tronstad og Bjørn Sortland har laga boka etter same metode som figurane sine, dei kjende heller ikkje kvarandre. Metoden må ha vore inspirerande, boka er prega av energi.

Elias, Sortlands figur, tek initiativet. Han er seksten og har nett flytta til Oslo, går på kunstskule og bur på hybel. Han sender e-brev på nynorsk, med den risikoen det inneber. Humor og blødmer er hans sjølvforsvar, han koketterer som «nynorsk-psykomaniac-stalker». Flaks for Elias at Susanne har kjennskap til Raud ungdom, «der elsker alle nynorsk uansett». Elias framstår som ein vestlandsnerd som har (om mogeleg) forlese seg på Ragnar Hovland, til dømes når han prøver å ufarleggjera eit eventuelt verkeleg møte med å føreslå ein diskusjon om i kva grad «mangfaldsåret var ein suksess eller ikkje». Elias byr på seg sjølv på måtar dei færraste kan leva opp til i dagslys, Sortland utviser her stor skriveglede. Tronstads Susanne er meir nøktern, så har ho også erfaringar som gjev henne grunn til å vera varsam. Elias og Susanne pendlar mellom tillit og skepsis, mellom optimisme og kynisme. Dei legg hjarta sine i hendene til den andre. Men dette er berre e-brev, dei er på nettet, dei kan spela roller, bløffa og velja orda sine. Den andre kan vera kven som helst, farleg - eller berre heilt feil. Samspelet mellom desse stemmene er medrivande, slutten er perfekt, open.

DAG OG TID, Ingeborg Mjør
Det blir pinlig uansett

AUGUST 2013

Å skriva bok saman
Artikkel om 3 forfattarpar som har skrive bok saman. Blant anna Tyra Teodora Tronstad og meg.
Det blir pinlig uansett

Eit første glimt
frå eit større prosjekt Trond Bredesen og eg så vidt har begynt på. Det er langt fram, men - there will be blood.
Eit første glimt frå eit større prosjekt Trond Bredesen og eg så vidt har begynt på

Historien bak
Det blir pinlig uansett i VG.

Knallbra kritikk
av boka vår i NRK,P2.
Det blir pinlig uansett

Boklansering 21. august
Om du er i Oslo 21. august, stikk innom lanseringa av romanen vår Det blir pinlig uansett. Kl. 1800 på Fuglen i Universitetsgaten 2 (inng. Pilestredet).
Boklansering 21. august

JULI 2013

Saman med Ilse Schnellundschön
og tusenvis av andre har eg i sommar delteke på ein konferanse som har som mål  å skapa fred i galaksen. Samtalen flaut lett og naturleg. Det er rart med det, berre ein tar av seg maska.
Fred i Galaksen

God sommar!
Malin-Saltkråkan

JUNI 2013

Populærkulturell SOMMER-KONKURRANSE
FINN EIN FEIL!
FINN EIN FEIL!

Oi-oi! er snart klar til trykking
Hilde Kramer og eg har laga ei bildebok med handling frå Brasil.
Oi-oi! er snart klar til trykking

Fin
bloggkritikk av Det hjertet husker på tysk.
Det hjertet husker

Meir blogg
om bluse-boka.
Ho tok av seg blusen og sa ho var bibliotekar

God & grundig artikkel
i Numer (pdf) om samspelet mellom illustrasjon og tekst i Kunstdetektivene.
 

MAI 2013

Ein liten teaser
til Rogaland Teater sin oppsetning av stykket mitt Vinn & forsvinn.

The winner takes it all!
Laget vårt Solfaktor 50 vant barne-og ungdomsbok-quizen i går på Lillehammer Litteraturfestival. Sjølvaste kulturminister Hadia Tajik gav oss pokal i herlig plast, og vi kan hovera i eitt år!
The winner takes it all!

Oi! Oi!
Hilde Kramer og eg kjem med ny bildebok i juni. Den ser heilt knall ut.  Å jobba med Hilde er alltid ein fest.
Hilde Kramer og eg kjem med ny bildebok i juni

APRIL 2013

Verdens Bokdag 23. april var eg i Lørenskog
på forfattarbesøk. Eg kan ikkje huska noko 23. april eg ikkje har vore på forfattarbesøk, det er den mest booka dagen eg har som forfattar. Måtte det fortsetja slik.
Verdens Bokdag

"Kva er det å ikkje elska med denne boka?"
Fint innlegg på bloggen Bibliotekaren din.
Kva er det å ikkje elska med denne boka

Blåtur
Artikkel i Akershus Amtstidende.
Filmen Blåtur

Reportasje i Stavanger Aftenblad om Vinn & Forsvinn
Stykket mitt har no nådd Stavanger. Har både teaterpremiere og kinopremiere denne helga - angst.
Vinn & Forsvinn

Heile serien
om Kunstdetektivene er no seld til eit tyrkisk forlag.
Tyrkisk forlag

Kunstdetektivene

Debuterer på nytt
ein gammal mann uttaler seg i BT.
Bjørn Sortland

Ei veke til Blåtur har forpremiere
Eg har vondt i magen.
Ei veke til "Blåtur" har forpremiere

Fin kritikk av teaterstykket mitt "Vinn & Forsvinn"
Happy for at det har gått så bra med mitt første dramatiske verk, DUS er fine greier.
Vinn & Forsvinn

MARS 2013

Vi tøffar oss med filmen vår på Blått Lerret

Berte Rommetveit er med i filmen vår
Mange av mine kompisar er veldig happy med at Berte er med i Blåtur, og det er eg òg. Ho kjem altså på the big screen 12. april. Premiere samstundes på 15 kinoar så langt. Blant anna Bømlo og Stord, kor Berte kjem frå. Les meir i Sunnhordland.

Thrilleren Blåtur
er premiereklar over påske. Sjekk ut www.facebook.com/blaatur
Blåtur

Trond  vant - igjen!
Trond Bredesen vant nå Kulturdepartementets illustrasjonspris for illustrasjonane i serien om Kunstdetektivene. På høg tid! I 13 år har han illustrert desse bøkene, som er er heilt avgjerande for at bøkene har vorte ein suksess. Gratulerer, mann!
Trond Bredesen

Kunstdetektivene

Trond Bredesen nominert ...
... til Kulturdepartementet sin illustrasjonspris
for Kunstdetektivene. Gratulerer, Trond!
Trond Bredesen

Gå & Sjå!
Teaterstykket Vinn & Forsvinn blir spelt på Bømlo Kulturhus og DNS i Bergen neste veke/helg. Eg har litt premierenerver, det er vanskeleg å førestilla seg korleis noko eg har skrive på papir blir tolka og realisert på ein scene. Det er stas at folk har jobba hardt og lenge med dette, eg traff nokre av skodisane som set opp stykket på Bømlo, det var befriande å finna ut at dei hadde gjort stykket til noko dei verkeleg eigde sjølv. Gå & sjå!

(Foto: Bømlo-Nytt)

FEBRUAR 2013

Teaterstykket mitt har no premiere over heile landet
I løpet av februar, mars, april og mai har stykket eg har skrive til DUS,
Vinn & Forsvinn, premiere i Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Oslo, Drammen, Molde, Hamar, Østfold, Agder og Bømlo. Og fleire til. Eg rekk dessverre ikkje å sjå alle, men skal i alle fall sjå fem forestillnger. Alle har satt opp stykket og tolka det på forskjellige måter - eg gler meg som ei unge til å sjå. Det er forestillinger som er opne for alle. I Bergen f eks er det to ulike teater som set det opp på Den Nationale Scene. Og Rogaland Teater har mange forestillinger. Sjekk opp, kjøp billett. Det er alvor og galgenhumor samtidig i eit stykke om seks ungdommer som er med i eit realityshow - og som har seks månader igjen å leva. Her er ein link til Rogaland Teater.
Vinn & Forsvinn

Bok og jazz på Bømlo Kulturhus
I helga hadde eg ein strålande kveld som gjest i Bømlo Kulturhus. Mange gamle kjente, men òg mange nye ansikt for ein utflytta bømling. Det var stas å bli invitert, kveldar med slikt lydhørt publikum er noko av det kjekkaste eg gjer som forfattar. I tillegg spelte "Fryd" gamle songar & salmar til langt på natt.
Bok og jazz på Bømlo Kulturhus

Har aldri likt å gå til fotograf
Måtte ta nytt portrett til romanen som kjem til våren. Det blir pinlig uansett.
Bøøh!


(Illustrasjon: Flu Hartberg)

Det blir pinlig uansett
På 13 dagar har Tyra Teodora Tronstad og eg skrive ein roman saman som kjem til våren. Her er omslaget.
Det blir pinlig uansett

JANUAR 2013

Aldri direkte utagerande
Eg var nyleg på kveldsarrangement på biblioteket i Trondheim og snakka om siste boka mi, ganske mange bibliotekarar der, gitt. God stemning, men det vart aldri direkte utagerande.
Førsteopplaget av romanen Ho tok av seg blusen og sa ho var bibliotekar er elles snart utseld. Det er no eit smil i kvardagen.Ho tok av seg blusen og sa ho var bibliotekar

No er eg på Facebook
Her kjem mange oppdateringer, så like-like-like.

Jonas er ein hardcore fan
som tenkte på David då han kom i trøbbel. Les saken i Dagbladet.Jonas tenkte på David da han kom i trøbbel

Kunstdetektivene til Færøyane
Dei første bøkene i serien vår kjem på eit av verdas kulaste språk.Luxor Mysteriet

ARK/Aschehoug si lekre samleutgåve
av 3-i-ei-bok om Kunstdetektivene er kanskje snart utseld. Og den kjem ikkje igjen ... mo-ha-ha!
Kunstdetektivene

Hovedbok i Bokklubben Barn
No i januar er Mexico City-mysteriet hovedbok i Bokklubben Barn.
Sagt om Kunstdetektivene: "(...) vidunderlige blandingen av det passe sannsynlige, det passe eventyrlige og samtidig så reale innholdet" (Aftenposten), og "Hans elleve bøker om kunstmysterier verden rundt er kule greier, fulle av enkel og direkte Hardygutt-spenning samtidig som den kunstglade forfatteren fletter inn en god del fakta om bildekunst underveis." (Stavanger Aftenblad).
Mexico City-mysteriet

"Noe med film ..."
Artikkel i BA: "Det blir ikke noe billig folkehøyskoleprosjekt".

(Foto: Eirik Hagesæter)

Godt nytt år!
Godt nytt år

TILBAKE TIL AKTUELT
AKTUELT 2015 (ARKIV)
AKTUELT 2014 (ARKIV)
AKTUELT 2013 (ARKIV)
AKTUELT 2012 (ARKIV)
AKTUELT 2011 (ARKIV)
AKTUELT 2010 (ARKIV)
AKTUELT 2009 (ARKIV)
AKTUELT 2008 (ARKIV)