Logo
 
Piggsvin forlag
Bjørn Sortland på Facebook
english

TILBAKE TIL AKTUELT

AKTUELT (ARKIV 2014)

Piggsvin Forlag ->Piggsvin Forlag

DESEMBER 2014

Ja.
Så er det alle desse 2015-dagane som me får tru ventar på oss. Håpar det blir bra. Godt nytt år!

God jul!
Scrovegni-kapellet i Padova er ein av få plassar eg i praksis ser eg stadig reiser tilbake til. Det er nesten alltid fullbooka, men eg var überlukkeleg til stades så og sei åleine der nylig. Eg har skrive ein del om malaren Giotto som har dekorert det, og spurte ein gong konsulenten min Gunnar Danbolt om han også såg på det som like viktig som eg sjølv gjer. Danbolt såg berre dumt på meg og sa: "Scrovegni er et mirakel." Og med Giotto seier eg: God jul til alle.
Scrovegni-kapellet i Padova

I flommen av julekort
er det alltid eit legendarisk eg ventar på: Trond Bredesen sitt. Det er eit originalt blokktrykk, og er alltid forseggjort, som ein sa før i verda. Trond såg det komma - no er det legitimt å boksa på norsk jord.
Trond Bredesen julekort

Listedetektivarnir 5
Det hjalp visst kraftig å stikka innom Færøyane. Denne kom i postkassen i dag - Sydney-mysteriet på færøysk. Ein leyva er millum trøini. Ella fleiri, seier eg. Og håpar det plutselig kjem fleire.
Sydney-mysteriet

Såra engel
Har nettopp (igjen!) sett "nasjonal-ikonet" til Finland på Ateneum i Helsinki. Maleriet til Hugo Simberg har vorte tolka på ulikt vis, sjølv sa han klokeleg ingenting om symbolikk osv. Han satsa kanskje heller på at folk ville kjenna det i magen. Utan å vilja bli veldig politisk korrekt, tangerer for meg "Såra engel" også noko av det innerste i kampen til fredsprisvinnarane Malala og Satyarthi, som med liv og helse slåss for det viktigaste i verda - ungane. Det er ikkje vanskeleg å gratulera dei med dagen.
Såra Engel
Malala

NOVEMBER 2014

Denne guten
i Bergens Tidende redda dagen min. Såpass pr-kåt er eg.
Denne guten i Bergens Tidende redda dagen min

Francesca og meg
i vinden på Færøyane. (Francesca Simon er nok pittelitt meir i vinden enn meg.) I tillegg til mykje anna er Færøyane i dag sushi, litteraturfest & music in the air.
Francesca og meg i vinden på Færøyane

Zara og dei - igjen!
Meir blogging.
Zara og dei - igjen!

God stemning i Førde
på Litterær Salong med Anlaug Børsheim, Ragnar Hovland og Finn Tokvam. Vi snakka ut om både det eine og det andre, men ingen opna seg på nokon utagerande måte. Det var whiskey, men ingen luktlys.
God stemning i Førde

Zara og dei; Gorillahjerne til middag
Fin blogartikkel frå Meland bibliotek.

Hausten er
så inderleg mi tid.
Haust

OKTOBER 2014

Me tar sjølvkritikk
Ungane flykta i vill panikk frå Halloween-festen. Me ville for mykje, tok litt for hardt i.
Skålene med snop er framleis fulle.
Halloween 2014

Lydboka er også klar!
Roma-Mysteriet som lydbok.
Roma-Mysteriet

Kunstdetektivene tar Roma!
Les meir i bok365.no sin artikkel.
Roma-Mysteriet
(Illustrasjon: Trond Bredesen)

Plutselig!
Språkvask og korrektur tok si tid, men no er Roma-mysteriet for lengst i trykk, og kjem plutselig
7. oktober.
Roma-mysteriet
(Illustrasjon: Trond Bredesen)

Det nye limet
Takk Thomas Brevik for gode ord i din artikkel "Det nye limet"!
" ... I tillegg har Sortland skrevet den beste norske kjærlighetsroman for ungdom, i samarbeid med Tyra T. Tronstad: Det blir pinlig uansett. En bok jeg skulle ønske ble en del av limet. Få bøker klarer med så enkle virkemidler å formidle så mye i et så enkelt og kort format ... Sortland og Tronstad sin bok er unikt norsk og samtidig så allmenn at jeg håper den vil bli en klassiker som går igjen i generasjoner."
Det blir pinlig uansett

SEPTEMBER 2014

Selam, David!
For tida raser det inn med Kunstdetektivene-bøker frå Tyrkia i posten, serien er omsett av Ebru Tüzel. Og eg får akutt lyst til å reisa til Istanbul igjen.
Kunstdetektivene-bøker frå Tyrkia

AUGUST 2014

Hagefest!
Ingvild C Herzog og eg på Aschehoug sin Hagefest, vi smiler så fint fordi Liv Gulbrandsen byr på seg sjølv med ein dans bak kamera.
Aschehoug sin Hagefest

Kollossal interesse for Roma-mysteriet
som kjem ut i oktober. Her viser eg Trond B. sine ferske illustrasjoner til to (overraskande vaksne!) hardcore Kunstdetektivene-fans. På location.

JULI 2014

Trondheim-mysteriet
er heilt oppe på 6. plass over mest selde, nye norske barnebøker første halvår 2014.
Gratulerer til Bjørn F. Rørvik med førsteplassen!
TRONDHEIM MYSTERIET

På venterommet til eit røntgensenter ...
fant Steinar Engeland Oslo-mysteriet!
Oslo-mysteriet

Fine greier om boka mi i Sverige
Alt blir liksom kult på svensk: "Bjørn Sortland ger oss en otroligt poetisk berättelse om den första kärleken, det är vackert och otroligt sorgligt. Boken är inte tjock, och sidlayouten luftig, ändå har den ett stort innehåll. Ibland behövs det inte stora ord för att beskriva det vackra, det räcker att hitta rätt."
Kattuglan blogg
Fine greier om boka mi i Sverige

Siste Kent-konsert i år!
Av alle plasser i Skånevik (eller "Skålevik" som nokon kaller det).
Kent konsert i Skånevik

JUNI 2014

Bli med forfattarbesøk!
Periskop har blitt med meg på klassebesøk. Poeten Henning Bergsvåg kommenterer også kva han tenker om sine besøk hos elevar.
Periskop har blitt med meg på klassebesøk

Sånn er det.
Sånn er det

Research
Er gøy å gjera research til Roma-mysteriet, les om gladiatorer og greier. Romerriket var ein svært blodig siviliasjon. Men masse ting å ta tak i. Må kanskje reisa dit igjen snart. Det er forskjell på å vera turist og forfattar på tur. I alle fall litt.
Er gøy å gjera research til Roma-mysteriet, les om gladiatorer og greier

Så bra
at bloggarane held liv i bøkene!
Det blir pinlig uansett

MAI 2014

Roma-mysteriet
kjem i oktober 2014. Som vanleg er det Trond Bredesen som har laga den fine omslagsillustrasjonen. Jonas Boström har laga det nye designet.

(Illustrasjon: Trond Bredesen)

Sondre says:
JA!
Sondre says: JA!

Meir bluseblogging
"Ho tok av seg blusen og sa ho var bibliotekar" (2012) handler om den stillferdige, litt tafatte Ivar. Ivar er vestlending, personlig kristen og jobber i bank. Han har bikket 40, men har aldri hatt kjæreste. Ivar lengter etter kjærlighet, og da han litt uventet får tilbud om å holde skrivekurs for to eks-narkomane og eks-prostituerte under rehabilitering fordi han tilfeldigvis har gitt ut to diktsamlinger på eget forlag, slår han til. For hvem vet, kanskje er en av disse damene drømmekvinna. Hos de to damene gjemmer det seg en tredje – den vakre, rødhårete Sonya fra Russland. Ivar faller for Sonya, og det er nok den utløsende årsaken til at han velger å ta de tre damene med på skrivekurs til Spania…
Ho tok av seg blusen og sa ho var bibliotekar er en lun, humoristisk og underholdende skildring av en sjenert, litt bortkommen mann i det moderne Norge. Skjønt, helt borte vekk er han vel egentlig ikke. Ivar utvikler seg underveis, og etter hvert blir det klart at det bor langt mer i ham enn først antatt. Jeg likte boka veldig godt. Og siden den er lita, lettlest, har mye luft mellom linjene og er utstyrt med en masse flotte illustrasjoner, anbefaler jeg den både for lesehester og for dem som bare vil ha litt å lese på nynorsk.
Litt om forfatteren: Bjørn Sortland er født i Bergen i 1968. Han er utdannet sosionom, og har gått på skriveakademiet i Hordaland. Bjørn Sortland debuterte som forfatter i 1992 med Det er ikkje natta, siden har han gitt ut en rekke bøker for barn, ungdom og voksne. Han har vært forfatter på heltid siden 1998
.
Kari Brenden-Bech
Ho tok av seg blusen og sa ho var bibliotekar

Gøy juryarbeid for Gullsekken
Dei nominerte er her.
Gullsekkjuryen
(Gullsekkjuryen 2014)

Eg snakker
med utestemme i eit intervju i Udir sitt magasin.
intervju Udir sitt magasin

Takk og lov
for bloggarane.
TRONDHEIM MYSTERIET
(Illustrasjon: Trond Bredesen)

APRIL 2014

God påske!
God påske!

Stort oppslag
med Trond Bredesen og meg i Påskenummeret i Aftenposten Junior. Vi snakker endelig ut om den tøffe tiden i Trondheim.
Trond bredesen og Bjørn Sortland

Terningkast 5
Moss Avis

Spenning og gøy for store og små
Trondheim-mysteriet av Bjørn Sortland
Sjanger: Barnekrim
SIder: 169 sider
Anmeldt av Pål Andreassen
Terningkast 5

Noen forfattere synes det er helt greit å komme med en ny bok sånn omtrent én gang i året, på det beste. Det er en holdning som ikke gjelder for Bjørn Sortland. Siden debuten i 1992 har den tidligere sosionomen banket ut mange titalls barne- og ungdomsbøker.
Ikke minst serien han er mest kjent for, Kunstdetektivene. Årets utgivelse i serien er den fjortende i rekken. Og som vanlig er det den litt odde kjernefamilien med den unge David i spissen som blir blandet inn i et nytt eventyr. I «Trondheim-mysteriet» reiser familien til trønderhovedstaden hvor et maleri av Pollock skal avdukes.
Et maleri som Kripos har all mulig grunn til å tro at Davids nemesis, mesterkunst-tyven Stig Svartvik gjerne vil stjele. David skal brukes av politiet som en slags lokkedue for å fakke Svartvik, men som vanlig går ikke alt etter planen.
Sortland kjenner sitt publikum, og er etter hvert blitt en mester i å gi hver ny bok i serien et oppdatert uttrykk. Blant annet ved hjelp av populærkulturelle referanser. Det er derfor ikke spesielt overraskende at det ved avdukingen av Pollock-bildet befinner seg en rev med maskingevær. Men hva sier egentlig reven når man får dratt av ham masken?
Sortlands bøker passer perfekt for spenningssøkende barn i alderen fra 8 til 12 år, og med en «helt» som begynner de fleste bøkene med å tisse på seg i søvne, er det lett å bli sjarmert av serien som i tillegg er flott illustrert. Dessuten er de proppfulle av mer eller mindre nyttige fakta om kunst og geografi – uten å bli belærende.
Terningkast 5

Ingvild vant!
Ingvlld Askeland frå Åsane vant eit eks av Trondheim-mysteriet. Ho var ein av de som gjetta riktig på grunnlag av berre illustrasjonen - signert bok er på veg!
TRONDHEIM MYSTERIET
(Illustrasjon: Trond Bredesen)

MARS 2014

Ein smakebit
Trondheim-mysteriet.
TRONDHEIM MYSTERIET
(Illustrasjon: Trond Bredesen)

Halvard sitt rullande bibliotek
med Zara og dei.
Halvard sitt rullande bibliotek

I dag henta eg Trondheim-mysteriet på trykkeriet!
Var så happy at den blei bra, at eg kjørte i feil fil med motgåande trafikk heim, heldigvis redda Elisabeth Kleppe meg med rolig stemme, slik at ikkje eit kræsj blei lanseringoppslaget i avisa. Kjendis-Norge jubler!
I dag henta eg Trondheim-mysteriet på trykkeriet!

FEBRUAR 2014

Eg øver meg,
eg øver meg på krim-looken ...
Bjorn Sortland

Trondheim-mysteriet sendt til trykk
David og co kjappar seg det dei kan til bokhandelen.
Trondheim-mysteriet sendt til trykk (Illustrasjon: Trond Bredesen)

Snart blir Trondheim-mysteriet
sendt til trykkeriet! - Sjå kor himla flink Trond Bredesen er!
Snart blir Trondheim-mysteriet
 sendt til trykkeriet!
(Illustrasjon: Trond Bredesen)

Årets påskekrim for barn ...
kjem i mars. Trond Bredesen illustrerer.
TRONDHEIM MYSTERIET
(Illustrasjon: Trond Bredesen)

JANUAR 2014

Vi kjem plutselig tilbake ...
med ny bok om Kunstdetektivene på nye eventyr. Trond Bredesen illustrerer som vanleg. Sprek location, spektakulær handling, sexy skurkar som er meir evil enn nokon gong. Følg med!
Kunstdetektivene på nye eventyr(Illustrasjon: Trond Bredesen)

Kunstdetektivene på nye eventyr
Her er omslagsillustrasjonen til den nye boka om David. Den kommer ut nå i år. Også denne gangen må David slåss på liv og død mot gamle fiender. Kan du se på bildet hviken by han er i? Viss du greier å gjette det, blir du med i trekningen om en signert bok i posten når den kommer ut. Send svaret til: bjorn.sortland@gmail.com
Kunstdetektivene på nye eventyr
(Illustrasjon: Trond Bredesen - selvfølgelig)

Godt nytt år til alle!
Godt nytt år til alle!

TILBAKE TIL AKTUELT
AKTUELT 2015 (ARKIV)
AKTUELT 2014 (ARKIV)
AKTUELT 2013 (ARKIV)
AKTUELT 2012 (ARKIV)
AKTUELT 2011 (ARKIV)
AKTUELT 2010 (ARKIV)
AKTUELT 2009 (ARKIV)
AKTUELT 2008 (ARKIV)